Competitieregels

Competitieregels

De volgende regels zijn opgesteld op basis van het competitiereglement van de NBB in combinatie met de wijze waarop ABC'14 de competitie organiseert. Je kunt het competitiereglement downloaden op deze site.

1. De teamcaptain ontvangt aan het begin van het seizoen een aantal kokers shuttles. Deze zijn alleen bedoeld voor thuiswedstrijden. Bij de uitwedstrijden is de tegenpartij verantwoordelijk voor de shuttles. Alleen jeugd-teamcaptains ontvangen wedstrijdformulieren. Senioren-teamcaptains moeten hier zelf voor zorgen.

De teamcaptains van de jeugdteams geven de uitslagen nog dezelfde dag door aan de Competitieleider. Je kunt Anita of Ellen de uitslag overhandigen in de sporthal, of per mail doorgeven. De teamcaptains van de seniorenteams moeten de uitslagen zelf invoeren en ontvangen hiervoor aan het begin van het seizoen de inloggegevens van de competitieleider.

Let op: de uitslagen moeten uiterlijk binnen 24 uur na de wedstrijd aan BNL zijn doorgegeven, anders krijgt de vereniging een boete opgelegd. Boetes van BNL wegens administratief verzuim worden door ABC'14 op het betreffende team verhaald.

2. De thuiswedstrijden worden op zondag om 10:00 uur (tot 14.00 uur) gespeeld of van 14:00 tot 18:00 uur. Elk team moet om 9.45 uur of 13:45 uur aanwezig zijn.
De thuiswedstrijden op donderdag worden t/m november vanaf 19:30 uur gespeeld en vanaf december vanaf 20:00 uur. Elk team moet om 19:15 resp 19:45 aanwezig zijn.

3. Elke speler is verplicht de competitiewedstrijden te spelen in clubkleding. De te dragen clubkleding wordt door het bestuur vastgesteld.

4. Competitiespelers betalen met de contributie een toeslag (zie voor bedragen het kopje 'Lidmaatschap' onder Clubinfo). Invallers/sters vallen buiten deze regeling, behalve senioren die wekelijks meetrainen met de competitieteams.

5. Een seniorenteam wordt per toerbeurt gekoppeld aan een jeugdteam voor baandienst. De teams met baandienst moeten 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn om de zaal klaar te maken voor de wedstrijden. De teamcaptain van het seniorenteam coördineert de werkzaamheden. Welke taken moeten worden uitgevoerd en wanneer ieder team baandienst heeft, staat bij elk team apart vermeld. Bij vragen kan contact worden opgenomen met de competitieleider.

6. Elk team speelt op een eigen baan. De baantoewijzing wordt op de speeldag zelf in de zaal opgehangen.

7. Na de wedstrijd ruimt ieder team alle rommel op, die op en rond de baan ligt. De teams met baandienst zorgen dat bij het afbreken van de netten de overgebleven rommel wordt weggegooid. Maar dat ligt er natuurlijk niet!

8. Het is gezellig om na afloop van de wedstrijd in de kantine iets te drinken met je tegenstanders. De jeugdleden krijgen tijdens de wedstrijd een consumptie aangeboden.

Invalregels:

* Invallen in een hoger team

Als vastspeler in een team mag je 3x invallen in een hoger team. Bij de 4e keer word je vastspeler in het laagste team waar je hebt ingevallen.
Je mag dan niet meer in je eigen team spelen.

Zou je als vastspeler in een hoger team spelen in je eigen team (dat dan dus lager is), dan tellen jouw partijen niet mee. Jouw team is dan niet volledig opgekomen en krijgt dan een boete. Mogelijk worden er zelfs punten afgetrokken.

* Invallen in een team in dezelfde klasse

Dit jaar is er een belangrijke regel ingevoerd bij het invallen in teams waar ook je eigen team speelt. Dit mag nu nog maar 3 keer!
Wanneer je dit aantal overschrijdt, worden al jouw wedstrijden geschrapt. Die tellen dan dus niet meer mee. Niet voor je eigen team en ook niet voor de teams waar je hebt ingevallen.

Het is dus heel belangrijk dat je niet vaker dan 3x invalt in de eigen klasse.

Houd dit zelf goed in de gaten en laat het ook aan je teamcaptain weten als je invalt in een ander team. Dan kan die het ook een beetje in de gaten houden.

Op toernooi.nl kun je jezelf opzoeken en dan zie je in welke teams je hebt gespeeld. Dit is de makkelijkste manier om het te controleren als je het zelf niet meer weet.

* Echte invallers

Spelers die geen vastspeler zijn in een team, mogen 3x invallen. Bij de 4e keer worden zij vastspeler in het laagste team waarin is ingevallen.

Ze mogen dan niet meer in alle klasses invallen. En de regels zoals hierboven genoemd gaan dan ook voor hen gelden.

* Invallen gedurende een wedstrijd

Wanneer een speler tijdens de wedstrijd uitvalt, mag hij of zij vervangen worden. Hier hoeft de tegenpartij GEEN toestemming voor te geven.

Een partij die niet uitgespeeld kan worden, wordt door de tegenpartij gewonnen. Maar partijen die nog moeten beginnen mogen door een ander gespeeld worden. Dit mag een van de andere spelers van het team zijn (als je al met 3 heren of dames speelde) maar ook een speler/invaller die halsoverkop opgetrommeld wordt.

Het is bij het inzetten van een andere speler niet toegestaan om het wedstrijdformulier te veranderen, de invaller komt echt in de plaats van de geblesseerde speler. Natuurlijk mag je altijd aan de tegenstander vragen of ze akkoord gaan met het wijzigen van de opstelling.

* De overige regels
Om te bepalen welke teams hoger of lager zijn moet het volgende lijstje worden gebruikt (voor seizoen 2016-2017):

Hoofdklasse (team 1)
Tweede klasse (team 2, 3, 4)
Derde klasse (team 5, 6, 7, 8, 9)
Vierde klasse (team H1)
Jeugd C17 (team J1)
Jeugd C15 (team J2)
Jeugd C13 (team J3)

Er wordt bij de jeugd geen onderscheid gemaakt tussen teams die met veren of nylon shuttles spelen. Dat valt binnen dezelfde klasse.

Jeugd onder de 16 mag WEL invallen in de 4e klasse, maar NIET in de 5e klasse. Echter mag voor iedere jeugdspeler onder de 16 1x dispensatie aangevraagd worden (vooraf!) om toch te mogen invallen in de 5e klasse.

* Een kleine specificatie nog erbij:
Wanneer je bij de 4e invalbeurt in een team terecht komt, dan vervallen je invalbeurten voor dit team. De invalbeurten voor hogere teams blijven staan, en daarmee wordt verder geteld. Kom je dan weer bij een 4e beurt, schuif je weer omhoog. Invalbeurten voor dat team vervallen, andere blijven staan. Etc.

Teams